Printer Friendly Version E-građanin - registrovanje korisnika portala e-Uprava i izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID @ 3 March 2023 09:10 AM

U skladu sa protokolima potpisanim između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za IT i eUpravu, Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu će, od 01. februara 2023. godine, početi sa primenom besplatne usluge registracije korisnika portala eUprave i izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID, koja će našim građanima u inostranstvu omogućiti veću dostupnost elektronskih usluga na portalu e-Uprava - https://euprava.gov.rs/.

Aplikacija ConsentID služi da na siguran i pouzdan način potvrdite da ste Vi zahtevali prijavu preko Portala za elektronsku identifikaciju. Prijava preko mobilne aplikacije ConsentID omogućava korišćenje svih elektronskih usluga na Portalu, što nije slučaj ukoliko se prijava vrši putem korisničkog naloga, odnosno putem e-mail i lozinke.

Sa detaljima u vezi sa aplikacijom ConsentID, posebno u vezi sa Uputstvom za instaliranje mobilne aplikacije ConsentID i Uputstvom za prijavu mobilnom aplikacijom ConsentID, možete se upoznati preko sledećeg linka: https://euprava.gov.rs/prijava-eID.

Kako bi ostvarili svoj elektronski identitet (registracija naloga i izdavanje parametara) građani R. Srbije moraju da ispune sledeće preduslove:

· isključivo lično da se pojave u Generalnom konzulatu R. Srbije u Štutgartu radi izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID;

· da poseduju validna biometrijska dokumenta (lična karta ili pasoš) izdata od strane MUP R. Srbije;

· da su navršili 16 godina života;

· da poseduju ličnu e-mail adresu i

· mobilne telefone sa operativnim sistemom Android/iOS ili tablet uređaje.