Printer Friendly Version Selaković: Nemačka jedan od naših najvažnijih ekonomskih i političkih partnera @ 25 February 2021 07:57 AM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom.

Ministar Selaković konstatovao je da su bilateralni odnosi veoma dobri, o čemu svedoči razvijena saradnja na svim poljima, i ocenio da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije.

Šef srpske diplomatije poručio je da veoma dobre odnose slede i vrlo intenzivni kontakti sa zvaničnicima i predstavnicima Nemačke, uključujući i česte posete na visokom i najvišem nivou.

S tim u vezi, Selaković je izrazio očekivanje da će njegova predstojeća poseta Berlinu i sastanci sa najvišim zvaničnicima doprineti još boljem razumevanju i daljem unapređenju odnosa naše dve zemlje.

Takođe, ministar je izrazio nadu da će tokom ove godine doći i do uzvratne posete ministra Hajka Masa.

Nemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, rekao je Selaković i izrazio nadu da će i tokom ove godine privredna saradnja biti intenzivna i da će biti realizovane nove nemačke investicije u Srbiji.

Takođe, Selaković je preneo spremnost Srbije da investitorima ponudi znatno povoljnije uslove poslovanja i poručio da su ključni interesi Srbije povećanje nemačkih investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, poljoprivredno-prehrambeni sektor, IT i turizam.

Ministar je podvukao da Srbija ostaje na evropskom putu, da veruje u saradnju sa svojim evropskim partnerima, kao i da nastavlja da radi na sprovođenju sveobuhvatnih reformi.

Selaković je istakao da Srbija ceni podršku Nemačke politici proširenja EU i značaju koji pridaje regionu Zapadnog Balkana. Dodao je da je Srbija prihvatila novu metodologiju i istakao potrebu podrške Nemačke u aktivnom postavljanju prema drugim državama članicama i Evropskoj komisiji, u cilju definisanja načina primene nove metodologije.

Kada je u pitanju proces normalizacije odnosa sa Prištinom, Selaković je naglasio da Srbija pristupa dijalogu u dobroj veri, i da će naša strana zadržati takav pristup u cilju pronalaženja pravednog, primenjivog i obostrano prihvatljivog i sveobuhvatnog rešenja.


Beograd,
24. februar 2021. godine